Labels

Sunday, 10 April 2011

Hantu Kak Limah Belakang Rumah

Hari ni menebas laman belakang rumah yang dah bertahun tak trim. pokok pandan aje dah setinggi 3 kaki. Pokok Sabung Nyawa lagi lah, dekat sama atap paras dua. Trim punya trim terjumpa lak lelabah ni, macam mini Tarantula, kebetulan ada kamera dengan lens Tamron SP90, ada jugak flash ring macro Nikon SB-29. Flash ni memang tak TTL dengan Nikon D90, jadi setting kamera kena pakai manual, jadi saya setkan aje shutter speed 1/60 dan aperture f/11. Flash letak kat hotshoe kamera sebab tak ada ring untuk Tamron SP90. Saya sebenarnya kurang gemar ambil gambar guna flash, boleh merosakkan mode dan gambar nampak 'flat', tapi kadang2 tiada pilihan, tempat gelap, subjek sebesar kepala mancis, buas pulak tu, jadi guna aje lah.

1/60, f/11. ISO 200
Style saya ambik macro senang aje, komposisi subjek letak tengah2, fokus kat mata, snap, kalau boleh autofokus, guna autofocus, tapi Tamron ni memang alah tempat kurang cahaya, susah nak focus, kena guna manual. tapi kali ni mood baik, semua dapat autofocus.
Pada flash pun ada jugak setting nya, memang saya tak berapa mahir setting flash, biasanya saya cuba-cuba aje set number2 yang aku tak berapa faham, sekali dah jumpa yang ngam, aku guna itu aje.  ISO kalau guna flash, letaklah yang paling kecil, untuk Nikon D90, ISO 200, jangan le letak yang lebih kecil macam L03-L10 tu, boleh menghilangkan detail katanya.


1/60, f/11. ISO 200
Gambar yang ini juga (sudah di crop sama seperti gambar pertama tadi) setting nya sama dengan gambar pertama, fokus kat mata juga, tapi saya dapati Depth Of Field (DOF) nya macam tak cukup, hanya area mata yang in-focus, tangan nya berterabur nampak...komposisi gambar ini agak membosankan, jadi jangan dijadikan panduan.1/60, f/16, ISO 200
 Kali ni saya set kan pula aperture f/16, gambar jadi gelap sikit sebab kat flash tak ubah setting (gambar ni dah diterangkan sedikit dalam editing). Tapi masih tak dapat DOF yang memuaskan, nampak nya kenas try f/22 dan seterusnya lah, tapi tak dapat, ini lah gambar terakhir spider yang kemudian dah cabut lari.
Walaubagaimana pun, saya suka gaya posing spider  masa ni, ada style sikit,


Tapi tak ada gambar yang special dapat hari ni, tak da aksi spider makan lalat, makan buah dan lain-lain, tapi boleh lah sebagai menambahkan koleksi gambar.

Jadi apakah yang boleh dipelajari dari gambar ini? Ada lah sedikit, gambar makro ini menekannya konsep 'simplicity', gambar direct terus pada subjek tanpa ada elemen2 yang mengganggu (gambar asalnya ada daun2 yang kacau, tapi sudah dipangkas). Gambar di'shoot' dalam format RAW, jadi boleh buat sedikit editing (pangkas, sharpness dan white balance dalam kes ini).  Komposisi subjek diletak ditengah-tengah memandangkan tiada elemen sokongan untuk mengaplikasi Rule-of-third. Daun pandan sebagai tapak spider boleh dijadikan elemen grafik, dalam gambar 1 dan 3, ianya di set sebagai garis diagonal, jadi menaikkan mood dinamik sedikit. Fokus di utamakan pada mata untuk mendapatkan eye-contact, dan tiada bahagian2  lain yang special pada spider ni untuk di highlightkan.


Dari segi pekakasan, lens Tamron Sp90mm f/2.8 adalah lens yang tajam, cuma autofocus agak lemah jika tidak mempunyai cahaya yang cukup, tapi ianya mempunyai fokus manual yang mudah dikendalikan. Jadi pastikan mata anda juga dalam fokus. Flash Nikon SB-29 pula dapat menghasilkan cahaya yang lembut untuk macro photography, tak perlu letak diffuser ke apa-apa kat depannya. dan subjek yang amat kecil begini,jangan terlalu berharap dapat DOF yang memuaskan kalau guna f/16 atau lebih besar.


Setelah diamati semula gambar kedua di atas, maka saya mengambil keputusan menyunting semula gambar tersebut. Kali ini menggunakan Adobe Photoshop CS4 pula (gambar tadi guna freeware aje, suntingan terbatas). Gambar dipangkas semula dan diputar sedikit menjadikan daun pandan sebagai garis diagonal (lebih dinamik). Lelabah juga diletakkan ke kanan sedikit (lebih kurang rule-of-third) dan diberikan lebih ruang penglihatan. Gambar kali ini lebih selesa dipandang bebanding gambar sebelumnya.

No comments:

Post a Comment